ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΠΑΛΙΟΒΟΥΝΑ

Γεμάτη βουνά η Ναυπακτία, αλλά η Παλιοβούνα (Κλόκοβα) ίσως το πιο γνωστό απ' τον δύστροπο δρόμο που διατρέχει τη βάση του και αποτελεί τμήμα της εθνικής οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων. Για να ανέβουμε στην κορυφή του δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ορειβατική εμπειρία. Θα χρειαστεί απ' την εθνική οδό να στρίψουμε στο χωριό Ρίζα κι από εκεί μέχρι το χωριό Άνω Καλαβρούζα όπου και θα αφήσουμε το αυτοκίνητο.

Περνώντας δίπλα από συστάδες αιωνόβιων δέντρων, διασχίζοντας κοιλάδες και ακολουθώντας την κόκκινη μπογιά που οι προνοητικοί ορειβάτες τοποθέτησαν για την οριοθέτηση του μονοπατιού, φτάνει κανείς στην κορυφή, που απέχει μια ώρα περίπου απ' το χωριό Άνω Καλαβρούζα του Δήμου Αντιρρίου.

Από εκεί, πάνω από 1000 μέτρα ψηλότερα απ' το επίπεδο της θάλασσας, όλα φαντάζουν μικροσκοπικά: Οι άνθρωποι, τα σπίτια, τα καράβια, η Γέφυρα-Ρίου Αντιρρίου, τα προβλήματα...

Από εκεί ψηλά, επίσης, εάν η ατμόσφαιρα βοηθά, μπορεί κανείς να δει ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία, μέρος της παραλιακής Φωκίδας, τη Λευκάδα, την Ιθάκη, τη Κεφαλλονιά, τη Ζάκυνθο και φυσικά τα Αχαϊκά βουνά.

 

ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΣΚΑ

Μια ανάσα απ' τη Ναύπακτο, βρίσκεται το φαράγγι του χειμάρρου Σκα ο οποίος διατρέχει την πόλη. Παρά την εγγύτητα λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τις φυσικές ομορφιές που επιμελώς κρύβει.

Περνώντας κανείς το φαράγγι με τους πολλούς καταρράκτες έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει ένα από τα ωραιότερα σημεία της περιοχής καθώς επίσης και τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου Βουττού κοντά στη Σκάλα και τα Οχυρά του Πάνω Βενέτικου.

Τα 12 τελευταία χρόνια ο Ορειβατικός Σύλλογος Ναυπάκτου σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο Νεοκάστρου, σε μια προσπάθεια να το κάνουν ευρύτερα γνωστό, πραγματοποιούν κάθε αρχές Ιούνη διάσχιση του φαραγγιού.

Η διάρκεια της πορείας είναι περίπου 4 ώρες και αν πάτε μαζί με τους δύο συλλόγους θα απολαύσετε και γεύμα στην πλατεία της βρύσης Χοχλαστής στο χωριό Άνω Νεόκαστρο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στους Βασ. Κατσιγιάννη στο τηλ. 2634023072 και Δημ. Βασιλόπουλο στο τηλ. 2634023963.