Χιλιαδού

ΨΑΝΗ ΚΑΙ ΓΡΙΜΠΟΒΟ

Αν για κάτι ξεχωρίζουν οι δύο παραλίες της πόλης το Γρίμποβο ανατολικά και η Ψανή δυτικά, είναι για τα αιωνόβια πλατάνια τους, δίπλα στο κύμα. Φυτεμένα τα περισσότερα εξ αυτών την δεκαετία του 50, σήμερα χαρίζουν τον βαθύ τους ίσκιο στους επισκέπτες της περιοχής.

Σημείο ξεκούρασης και περιπάτου για τους μεγάλους αλλά και ατέλειωτου παιχνιδιού για τους μικρούς, οι δύο παραλίες της πόλης που τους καλοκαιρινούς μήνες πεζοδρομούνται αποτελούν το απόλυτο σκηνικό χαλάρωσης.

Βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες, διαθέτουν όλες τις απαραίτητες υποδομές και προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη που θέλει να συνδυάσει το μπάνιο του με το φαγητό και τον καφέ του.

 

ΧΙΛΙΑΔΟΥ

Ένα από τα πολλά χωριά της πεδιάδας του Μόρνου είναι η Χιλιαδού. Η εύφορη γη πάνω στην οποία θεμελιώθηκε και τα νερά του Κορινθιακού Κόλπου που τη καταβρέχουν προσδίδουν στην Χιλιαδού μια ξεχωριστή χροιά. Το μικρό αυτό καμποχώρι περιβάλλεται από απέραντες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κάθεται στρυμωγμένο σε μια άκρη της πεδιάδας δίπλα στη θάλασσα.

Στην είσοδο του χωριού συναντά κανείς χαμηλά διώροφα σπιτάκια με κεραμοσκεπή απλωμένα εκατέρωθεν του κεντρικού φιδίσιου δρόμου που καταλήγει στην παραλιακή ζώνη. Εκεί, το μικρό καταφύγιο για τα ψαροκάικα και η αμμουδένια παραλία μήκους 2χλμ χάρισαν στον τόπο μια ανερχόμενη τουριστική κίνηση και υποδομή προσελκύοντας παράλληλα επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού.

Η Χιλιαδού διαθέτει ξενοδοχεία, ψαροταβέρνες, beach bar και καφέ που προσφέρονται για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του επισκέπτη και του παραθεριστή.

Πώς θα φθάσετε:
Στο 10 χλμ της εθνικής οδού Ναυπάκτου-Ιτέας και απέναντι από την εκκλησία της Φανερωμένης, ακολουθήστε την έξοδο που οδεύει προς την Χιλιαδού.

Διαδρομές:
Περπατήσετε από την Χιλιαδού μέχρι το Μοναστηράκι ακολουθώντας την ακτογραμμή και απολαύστε την αμμουδένια παραλία κάτω από τα πόδια σας. Απόσταση: 3χλμ

 

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

Κτισμένο αμφιθεατρικά σε μια πλαγιά της Δωρίδας που σβήνει στην θάλασσα, το Μοναστηράκι αγναντεύει την θέα του Κορινθιακού Κόλπου στα πόδια της.

Το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό του δήμου Ευπαλίου με τα καλαίσθητα σπιτάκια και τον παραδοσιακό του χαρακτήρα μοιάζει να είναι ανεπηρέαστο από την σύγχρονη ταχύτητα ζωής, προσφέροντας στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης στον επισκέπτη του.

Το σημείο αναφοράς του χωριού είναι το μικρό του λιμανάκι που περιτριγυρίζεται από παραδοσιακές ψαροταβέρνες όπου απολαμβάνετε το γεύμα σας, έχοντας τη θάλασσα κυριολεκτικά ένα βήμα μακριά. Οι γραφικοί ψαράδες με τα καΐκια τους, η μυρωδιά του ιωδίου, ο απαλός θερινός άνεμος και η γεύση του ούζου συνθέτουν μια εικόνα βγαλμένη από το παρελθόν.

Το Μοναστηράκι προσφέρεται για ανοιξιάτικες βόλτες και για καλοκαιρινές διακοπές. Φημίζεται για τα παγωμένα και πεντακάθαρα νερά του. Η παραλία δυτικά του χωριού και σε απόσταση 1χλμ (παραθαλάσσιο) αποτελείται από βότσαλα και κροκάλα ενώ ανατολικά συναντά κανείς μια βραχώδης σύνθεση της παράκτιας ζώνης.

Για εκείνους που συνδέουν τις διακοπές τους με το ξεφάντωμα και τα πάρτι, το Μοναστηράκι καλύπτει τις ανάγκες σας από το πρωί μέχρι το βράδι. Επισκεφτείτε τα beach bar στο παραθαλάσσιο, χορέψτε στον ρυθμό της μουσικής, βουτήξτε στα πεντακάθαρα νερά του Κορινθιακού και.. Καλή διασκέδαση!

Πώς θα φθάσετε:
Στο 12 χλμ της εθνικής οδού Ναυπάκτου-Ιτέας, ακολουθήστε την έξοδο για Μοναστηράκι.

Διαδρομές:
Περπατήσετε από το Μοναστηράκι μέχρι τη Χιλιαδού ακολουθώντας την ακτογραμμή. Απόσταση: 3χλμ

 

ΜΑΡΑΘΙΑΣ

Ο Μαραθιάς είναι ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι, στα δυτικά παράλια του Κορινθιακού κόλπου στην Φωκίδα, μόλις 20 km από τη Ναύπακτο

Το χωριό είναι χτισμένο πάνω στο δέλτα που σχημάτισαν εδώ και χρόνια τα δύο ρέματα που βρίσκονται στις άκρες του χωριού. Χτισμένος μέσα στη θάλασσα δίνει την αίσθηση του νησιού.

Η πεδιάδα του μικρή σε έκταση είναι σκεπασμένη από κάθε είδους οπωροφόρα δένδρα. Πορτοκαλιές, λεμονιές και ελιές καλύπτουν τον κάμπο γύρω από τα σπίτια. Η ακρογιαλιά της περιοχής από την Φωκιότρυπα μέχρι το Σκάλωμα είναι ιδανική για μπάνιο. Δικαιωματικά έχει τιμηθεί με τον χρυσό αστερία για την ωραία του παραλία και την πεντακάθαρη θάλασσα.

Ο Μαραθιάς αποτελεί από τα πλέον γνωστά σημεία στον Κορινθιακό, συγκεντρώνει παραθεριστές ντόπιους και ξένους και αποτελεί ένα μοναδικό μέρος για εσάς που θέλετε να απολαύσετε την ομορφιά της φύσης, την δροσιά της θάλασσας, τον καλοκαιρινό ήλιο ή να ξεκουραστείτε κάτω από τις πυκνόφυλλες μουριές και τα πλατάνια σε ένα από τα πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια του χωριού.

Πώς θα φθάσετε:
Στο 20 χλμ της εθνικής οδού Ναυπάκτου-Ιτέας, ακολουθήστε την έξοδο για Μαραθιά.

 

ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΕΡΓΟΥΛΑΣ

Η αρχική ονομασία, επί Τουρκοκρατίας, ήταν Μύλοι λόγω των πολλών νερόμυλων που υπήρχαν στην περιοχή. Μετά την έξοδο του Μεσολογγίου στο μύλο-σπίτι του Παπαπολίτη φιλοξενήθηκε ο Κασομούλης, αγωνιστής και ιστοριογράφος, μαζί με άλλους πολεμιστές που είχαν διαφύγει με καΐκι προς τον Κορινθιακό κόλπο.

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το κανάλι του μύλου, που στηρίζεται σε αριστοτεχνικές καμάρες και περιβάλλεται από πλατάνια. Με πρόσφατη απόφαση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πατρών έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο κτίσμα.

Το σύγχρονο όνομα της παραπέμπει στην όμορφη παραλία της. Το Χαλίκι, 600 μέτρα παραλία, με μικρό χαλίκι, με διάφανα και πεντακάθαρα νερά είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της περιοχής.

Το χωριό με μοναδική φυσική ομορφιά και ατέλειωτο πράσινο έχει σήμερα 220 κατοίκους, ταβέρνες, εστιατόρια και τουριστικές επιχειρήσεις.